FRISÖRSAXEN

Om oss

Vår nisch är att åka ut till Frisörsalongerna och slipa och serva frisörsaxarna direkt på plats. Fördelen är att kunden har möjlighet att tillsammans med oss på plats, göra en gemensam utvärdering av resultatet och få saxens justering anpassad till sina egna, personliga önskemål. Dessutom så är man inte av med saxen i mer än en halvtimme. Under tiden har man även möjlighet att ställa frågor och få tips om hur man bäst vårdar sin frisörsax. Man har dessutom möjlighet att få provklippa med vår nya saxkollektion under tiden vi utför service på Salongen

Denna idén kommer ursprungligen från USA där denna metod lanserades i början av 80-talet. Detta har sedan successivt spridit sig till övriga länder och nu även till Sverige. Konceptet har fallit väl ut och har kommit för att stanna, då den personliga kontakten i servicen är det absolut ultimata sättet att ge kunden vad den vill ha, snabb och kundanpassad service.

På begäran från våra kunder, tillhandahåller vi numera även nya frisörsaxar till försäljning. Vi stöter dagligen på saxar av vitt skilda kvalitéer och kan konstatera att det finns mycket skräpsaxar på marknaden som inte ens borde få benämnas frisörsax. Då vi av denna anledningen enbart för saxar av absolut högsta kvalité har försäljningen fallit mycket väl ut och sortimentet kommer att utökas efter hand. Dock kommer vi alltid att vidhålla och rekommendera att man utnyttjar sina saxar av bättre kvalité genom slipning så länge det är möjligt.

Vårt företag är baserat på tron att våra kunders behov är av yttersta betydelse. Hela vårt team är beredda att möta de behov. Som ett resultat, är våra kunder, återkommande kunder och hänvisningar.

Vi välkomnar möjligheten att få ditt förtroende och ge dig den bästa servicen branschen har att erbjuda. Vår målsättning är att vi skall besöka alla våra kunder minst 2 gånger om året.

Givetvis kan de som fortfarande vill, skicka sina saxar till oss via postpaket för slipning och service. Vi slipar dessa saxar samma dag de anländer och returnerar dem senast dagen efter. Sköter posten sitt jobb, då har ni saxen åter inom en vecka.

Vanliga frågor vi får från kunder

Hur många gånger kan man slipa sin frisörsax?

En frisörsax av bra kvalité och som har blivit omslipad med rätt intervall, kan man lätt låta slipa om 10-12 gånger och saxen känns fortfarande som ny.

Men jag har hört att man bara kan slipa om 1 eller 2 gånger, hur är det egentligen?

Det vanligaste felet är att man klipper alldeles för länge med saxen innan man låter slipa om den. Utan att man tänker på det, pressar man skänklarna hårdare mot varandra för att kompensera att saxen tar sämre. 

Vad som händer är att slitytan på eggens insida av saxen slits ner väldigt snabbt, eggen blir rundad på insidan. Detta innebär att vid en slipning måste man slipa bort så mycket material på saxen att det motsvarar 7-8 normala slipningar, i värsta fall går det inte att slipa om den alls, den är helt enkelt förbrukad som frisörsax.

Det är utifrån detta faktum som detta rykte fått sin spridning och på sätt och vis då blir sant. Ryktet sprids med glädje av oseriösa saxförsäljare som då givetvis får sälja nya saxar oftare än nödvändigt.

Kan din saxleverantör inte lämna en korrekt info om skötsel av en frisörsax, som t ex slipintervall eller redogöra för vilka olika legeringar som finns i de saxar han har att erbjuda, skall du byta till en seriös leverantör.

(En mer grundligare och utförligare förklaring finns i vårt utbildningsmaterial som vi tillhandahåller frisörskolorna)

Hur ofta skall man låta slipa om sin sax?

Här finns inget exakt svar att ge, det kan variera allt mellan 2-8 månaders intervall, men generellt så ligger snittet på ca. 6 månader.

Det hela beror på hur bra material du har i din sax. Hur lätt du är på handen. Hur noggrann du är i hanteringen av din sax. Mängd av hår du tar i varje klipp. Hårtyper du klipper mest. Om du tvättar håret innan du klipper. Kunder som kommer från badstranden har ofta sandkorn kvar i håret som kan sabba en sax direkt.

I bland tappar man sin sax och får ett jack i eggen eller andra skador, har man ett hårt sten- eller klinkergolv är man extra utsatt.

Vissa är slarviga och lägger sin sax i en låda eller på ett bord bland andra saker som kan komma emellan skären och skada eggen på nolltid.

Andra är mycket rädda om sin sax, torkar av den mellan klippningarna, hänger den i ett ställ eller lägger en gummisnodd runt ringarna så den inte kan öppna sig när den ligger bland andra saker då den inte används. Allt detta påverkar givetvis hur länge en slipning håller.

Hur vet man när det är dax att slipa om sin sax, kan man kolla skäpan på saxen själv?

En skicklig frisör med fingertoppskänsla känner detta direkt. Är du osäker kan du, om du är mycket försiktig, göra en test själv.

Ta en ruta toapapper av hög kvalité, dränk in den fullt med vatten med en sprayflaska. Det är viktigt att toapappret är helt genomdränkt med vatten. Håll upp det genomdränkta toapappret mot en lampa eller ett fönster, gör ett enda klipp underifrån och uppåt i pappret, när saxen är helt stängd, dra saxen nedåt. 

Får du ett knivskarpt klippsnitt hela vägen ända ut i toppen, utan att det rivs loss nån pappersslamsa när du drar den helt stängda saxen nedåt så är skärpan bra. Får du endast ett knivskarpt klippsnitt på den undre delen av pappret är det absolut hög tid för en omslipning. Får du ett trasigt klippsnitt eller inget klippsnitt alls, då har du klippt alldeles för länge med saxen och förkortat livslängen onödigt mycket, då det krävs att man slipar bort material motsvarande minst 7-8 slipningar. Har du otur, är saxen redan förbrukad som frisörsax.

Kan man slipa om alla frisörsaxar?

Rent tekniskt, ja, men resultatet av en slipning styrs helt och hållet på kvalitén på saxstålets sammansättning (legeringen) ju dyrare frisörsax destå bättre resultat och betydligt längre livslängd.

En frisörsax inköpt för, låt oss säga 300-700 kr, håller skärpan endast några få månader, där råder vi istället att man satsar de pengarna på inköp av en kvalitétssax som man har glädje av i minst 6-10 år vilket i längden betyder att man mer än halverar sina saxkostnader samt får full kvalité på klippningarna.

Kan en frisörsax vara laserslipad?

Nej, absolut inte. Detta är ett helt felaktigt uttryck som använts av oseriösa eller rättare sagt, helt okunniga försäljare som tycker det låter häftigt och avancerat att använda som försäljningsargument.

Laserteknik används att forma och skära ut bl a metallstycken. Man kan forma kniv- och saxämnen med laserteknik, där efter måste eggen efterarbetas och sedan finslipas med ett särskild slipskiva där olika kornstorlek används beroende på vilken legering (metallblandning) som använts i materialet. 

Vissa typer av tandade knivar formas med laser men där efter slipas en egg fram på samma sätt som på frisörsaxar.

Hur fungerar en självslipande frisörsax?

Precis som i ovan nämda svar, så är det åter igen rena skojeriet. Det finns ingen teknisk möjlighet till att en sax skall vara självslipande. Det finns heller inget material i världen som inte påverkas av friktion.

Varje gång en sax stängs, uppstår en minimal, men dock en liten microskopisk förslitning på materialet, vilket till slut leder till att eggen mattas ut (yttersta delen på skäret blir avrundat).

Vad händer om man klipper med en slö frisörsax?

Håret klipps inte av med med ett fint snitt, man kan säga att hårstråna slits isär. Hårtopparna ser slitna och trasiga ut, vilket syns ganska tydligt även för ett otränat öga, särskilt i starkt motljus.

Då konkurrensen är hård i frisörbranchen är det dumt att riskera att tappa sina kunder till nån annan. Håll dina verktyg i bästa skick, det tjänar du på i längden.